Ja tornem a tenir l’estiu al damunt i això vol dir que ha tornat la calor. Com que no sempre és possible viure en un habitatge amb un bon aïllament i ben executat (si és que n’hi ha!) ni disposar d’aire acondicionat, us deixem un recull d’idees per refrescar la casa de forma natural.

No us descobrirem la sopa d’all, tots els consells són de sentit comú però sempre és bo recordar-los, ja que no sempre ens en recordem de fer-ho així i acabem passant més calor i perdem confort a l’interior de la llar.

1. Baixa les persianes, però quan toca

Per tal de que no entri la calor a l’interior s’ha d’impedir l’entrada directa del sol. Les persianes s’han d’obrir i tancar en funció de la orientació de l’habitatge i l’hora del dia. S’han de deixar abaixades durant les hores que hi toqui més el sol, especialment les orientades a sud i oest, i obrir-les a mesura que passa el dia.

També es poden utilitzar altres elements de protecció com screens o cortines, que a més si s’humitegen amb un polvoritzador ajuden a que s’abaixi la temperatura.

2. Aprofita la corrent

Escull bé les hores per ventilar la casa, no sempre és la millor opció tenir les finestres obertes tot el dia. El millor moment per ventilar la casa és durant el matí a primera hora i una bona estona després de que s’hagi post el sol.

Tingues en compte quines corrents d’aire hi sol haver a la zona on vius, i procura que la ventilació sigui creuada, és a dir, obrint finestres en orientacions oposades per tal d’aprofitar tot el recorregut de l’aire.

3. Evita la sensació de xafogor 

Busca formes de no augmentar la humitat a l’interior de l’habitatge. Ventila el bany després de la dutxa, evita utilitzar el forn o preparar menjars que necessitin molta cocció i en cas de fer-ho utilitza l’extractor per treure el vapor i no estenguis la roba a l’interior.

4. Tingues moltes plantes

No hi ha res com un bon arbre… O en cas de que no sigui possible unes quantes plantes també poden fer el fet. La col·locació de plantes a la terrassa refresquen la corrent que entra i protegeixen els paraments de la incidència del sol, com per exemple fer servir plantes enfiladisses a les parets.

Les plantes interiors també són d’ajuda, com més grans i amb fulla verda millor, ja que són les més indicades per refrescar l’ambient de dins la casa.

5. Vigila quin material esculls

Tant a l’hora de vestir com el mobiliari i decoració de la resta de la casa com cortines, catifes, fundes de coixí, cobertures de sofà, llençols, …  és recomanable evitar els materials sintètics com nylons o plàstics i apostar per materials naturals com cotó, lli o seda, que aporten un toc de frescor a l’interior.

També s’ha de tenir en compte a retirar certs tipus de teixits gruixuts com algunes catifes o elements de llana i tornar-los a treure a l’hivern, que és quan seran més necessaris.

refrescar la casa costa brava

6. Aprofita la nit

La nit és el millor moment per refrescar la casa de cares al dia següent. Aprofitar per obrir les finestres i ventilar els interiors o regar les plantes, ja que al vespre aprofiten més l’eficiència de l’aigua ja que el grau d’evaporació és menor.

7. No abusis dels electrodomèstics

Els aparells elèctrics són grans fonts de calor i no sempre ho tenim en compte. Aparells com la vitroceràmica, rentaplats, la rentadora, l’assecadora, el forn o la planxa contribueixen a augmentar la temperatura de l’interior de l’habitatge. Evitar utilitzar-los tots alhora i apagar els que no s’utilitzen i quan sigui necessari canviar-los fer-ho per electrodomèstics de baix consum són alguns dels consells que donem per reduir-ne l’emissió.

El mateix passa amb la il·luminació artificial; intenta aprofitar al màxim la llum natural i encén les llums només quan sigui necessari o aposta per bombetes LED a tota la casa, ja que són les que generen menys escalfor.

Esperem que aquests consells et siguin útils i t’ajudin a passar un estiu més fresc i sobretot més sostenible!