La Farinera

Reforma integral d’una casa unifamiliar aïllada i millora energètica a Castellbell i el Vilar, al peu de Montserrat

Castellbell i el Vilar, Bages  I  2018 – (en procés)

Situada a la urbanització de la Farinera, al municipi de Castellbell i el Vilar, una zona on predominaven les cases d’autoconstrucció, algunes d’elles molt simples i poc condicionades, la Glòria ha decidit fer la reforma de la casa de la seva família per poder-hi viure els propers anys.

El projecte canvia la distribució interior de l’habitatge, d’unes estances molt petites a unes de més grans amb millors condicions.

Els espais venen definits per el moble que transcorre al llarg de l’habitatge, fent la funció de cuina, lavabo i espai d’emmagatzematge i els envans de fusta que divideixen l’habitatge, resultant-ne tres espais ben diferenciats: la sala – cuina – menjador, el bany i l’habitació.

Per a la millora energètica de l’habitatge, amb mancances evidents a nivell energètic s’han valorat diferents opcions per el seu aïllament en relació al cost de l’intervenció, i s’ha optat per recobrir amb bioaïllament de cel·lulosa l’interior de l’habitatge.

L’aïllament de cel·lulosa està compost en un 92% de paper de diari reciclat preseleccionat, sals bòriques d’orígen natural i altres adhitius. Precisa de molt poca energia de fabricació, uns 5Kwh/m3; res a veure en comparació a la llana de vidre i llana de roca, que requereixen 180Kwh/m3. El material és reciclable a les fàbriques de cel·lulosa, amb la qual cosa no té perquè crear residus que puguin afectar l’aigua, l’aire o la terra.

Reforma casa a Manresa
Reforma casa a Castellbell i el Vilar
Reforma casa a Castellbell i el Vilar
Reforma casa a Manresa