A undos ens encanten els edificis de fusta i, tot i que ens hem trobat altres persones que també n’estan enamorades i que els hi agradaria tenir una casa de fusta, és un material que sempre provoca molts dubtes i inseguretats que fan que això no acabi tirant endavant i s’acabi decidint per un altre sistema constructiu. És per això que donem 10 raons a favor d’utilitzar aquest sistema constructiu.

Casa de fusta a Rupià

1. ÉS RESISTENT

La relació entre el seu baix pes i la seva resistència és molt elevada, podent ser més resistent que l’acer o el formigó en alguns casos, i pot ser utilitzada tant a l’hora de fer murs i pilars, com per bigues i sostres. També té una gran capacitat per absorbir energia, fent que la fusta sigui ideal a l’hora de suportar sismes i altres grans impactes que pugui tenir l’edifici.

2. DÓNA CONFORT

La fusta es tracta d’un material confortable. Per una banda un espai acabat amb fusta proporciona calidesa, i el seu tacte, color i olor fa els ambients més agradables. Per altra banda també proporciona confort acústic, ja que al ser un material amb baixa densitat aconsegueix atenuar les reverberacions del soroll.

3. DURA I DURA…

La fusta és un material que, tractada i conservada de la manera adequada pot tenir una vida molt llarga. En són testimonis el gran nombre d’edificis centenaris construïts amb fusta que han arribat a la nostra època en un bon estat de conservació. A més, presenta una bona resistència a una gran quantitat de compostos químics.

4. ÉS LLEUGER

Al ser un material lleuger permet construir edificacions amb fonaments més reduïts que els que necessitarien altres construccions. Això la fa ideal per rehabilitacions d’edificacions o per construir en terrenys amb baixa capacitat portant.

5. RESPIRA

Com que es tracta un material transpirable i porós fa que no retingui el vapor d’aigua, de manera que regula la qualitat de l’ambient, prenent o cedint humitat a l’exterior, de manera que s’aconsegueix un equilibri higromètric fent així que els interior siguin molt més saludables i no hi hagi un ambient carregat.

6. EFICIÈNCIA ENERGÈTICA

És una tipus de material que ja per si sol és un bon aïllant tèrmic degut a la seva baixa densitat, a diferència d’altres tipus d’estructures. Això, sumat a l’aïllament que se li pugui afegir, fa que es pugui reduir el consum d’energia i per tant produir un estalvi econòmic que sovint no es té en compte a l’hora de construir un edifici.

A part de l’eficiència energètica que té l’estructura de fusta per sobre altres tipus d’estructura, l’aïllament que se li pot afegir pot ser de fibres de fusta. Tot resolt amb un mateix material!

Aïllament de fusta

7. SALUDABLE

La fusta en estat natural és un material que no provoca al·lèrgies o altres reaccions. S’ha de vigilar però a l’hora d’aplicar-hi adhesius, pintures, vernissos, etc. ja que si no es controla de quin tipus són poden afectar negativament la salut dels ocupants.

8. AVANTATGES EN LA CONSTRUCCIÓ 

Té una gran adaptabilitat a diferents formes i estils, els quals se’ls pot donar diferents acabats; no necessàriament s’ha de veure la fusta vista, també es pot aplacar o arrebossar i pintar sense cap problema.

A més la prefabricació al taller permet reduir els temps d’execució de l’obra, on s’hi suma la construcció en sec, que redueix els problemes derivats de la presència d’aigua.

9. PERÒ AIXÒ NO ES CREMA?

Tot i que és cert que és un material combustible i inflamable i fa creure que una casa de fusta s’hauria d’incendiar en un moment, té una resistència al foc superior a estructures d’acer o formigó. Mentre aquestes quan cremen arriba un moment que ja no aguanten més i col·lapsen i es deformen de manera irreversible, la fusta és més estable i crema primer la superfície exposada, que poc a poc es va propagant cap a l’interior. A més, és un material el qual no fa falta fer-li grans tractaments ignífugs, es protegeix ella mateixa contra les flames.

I si en cas d’incendi la biga no ha patit grans danys manté la seva capacitat estructural (i la capa cremada la protegeix encara més contra futurs incendis).

10. ÉS SOSTENIBLE

Al ser d’origen vegetal fa que tant el consum energètic i les emissions de CO2 que s’emeten durant tot el procés sigui mínim, tant en la producció, la manipulació, el transport, la construcció i muntatge, en la reutilització i en el reciclatge.

Però ull! És important assegurar-se que la fusta que s’utilitzi per a la construcció tingui el segell FSC o PEFC, per garantir que prové de boscos ben gestionats i que no permeten la desforestació. I per reduir al màxim l’impacte ambiental s’ha d’optar per fusta d’origen local.

Com es pot veure ens sobren motius per recomanar la construcció d’una casa de fusta, tant en l’estructura com els tancaments, i esperem haver-te convençut a tu també! Si tens qualsevol dubte, suggerència o alguna cosa que no t’hagi quedat clara et pots posar en contacte amb nosaltres.